#koopdehema

VRAAG & ANTWOORD​

Heb je een vraag? Dat verbaast ons niets. Daarom hebben we alle mogelijke vragen die wij konden bedenken hieronder beschreven. Heb je een vraag die wij nog niet hebben beantwoord? Laat het ons weten via het contactformulier.

Wat is jullie rol nu HEMA is verkocht aan twee Nederlandse partijen?

HEMA is gekocht door Parcom/Mississippi Ventures. De nieuwe eigenaren vinden ons initiatief sympathiek en willen begin 2021 met ons praten over hoe we kunnen participeren in HEMA.

Ons initiatief is gestart om aandelen HEMA te kopen en zo bij te dragen aan de duurzame continuïteit van HEMA. Dus als je ook via ons burgerinitiatief deel wil nemen, doe dan snel door in te leggen en certificaten te kopen bij Nxchange zodat je straks vooraan staat.

Wij hebben vertrouwen in de nieuwe eigenaren van HEMA, maar wij denken dat het bedrijf nóg steviger zal staan als ook gewone mensen (medewerkers, klanten, fans, leveranciers) een stukje HEMA zouden bezitten.

Waarom zou ik in dit initiatief investeren?

Omdat je wilt dat HEMA blijft bestaan, en omdat je wilt laten zien dat met geduldig kapitaal een onderneming duurzamer en beter presteert. Hema bestaat al 94 jaar, maar is het afgelopen decennium sterk verzwakt door schuldenbergen waar durfkapitalisten het bedrijf mee opzadelden. Hoe meer mensen meedoen, hoe sterker HEMA uit deze schulden en de corona crisis kan komen. Je hoeft niet veel geld in te leggen als we met veel zijn.

Wie zitten achter dit initiatief?

Stichting HENA (Het Enige Nederlandse Alternatief). Dat is een stichting die is opgericht door Vakbond AVV, financieel specialist Anna Grebenchtchikova, The Share Council, verenigd in het initiatief HoudeHEMA en de marketing en retail specialisten Arjan Leest van reclamebureau Cogonez, Sabien Duetz van Bien Innovation en Karen de Loos van Kik communicatie, verenigd in het initiatief WeLoveHEMA.

Wat is de motivatie achter dit initiatief?

Het deed ons pijn om te zien hoe moeilijk HEMA en haar medewerkers het hebben door de financiële constructies van de vorige eigenaren. HEMA is in principe een winstgevende onderneming met veel fans in Nederland. Toen de corona-crisis bovenop de zware schuldenlast kwam, ging HEMA bijna kopje onder. Daarom loopt er nu een financiële herstructurering procedure. Hoewel HEMA hier beter uit kan komen, zou een volgende eigenaar het bedrijf weer vol schulden kunnen laden. Dan haalt HEMA de 100 jaar alsnog niet. Dat willen we voorkomen. Sterker nog, we willen dat door onze manier van financieren werknemers en klanten er beter van worden. Zo hopen we dat het bedrijf niet enkel haar honderdste verjaardag haalt, maar nog eens een eeuw ouder wordt.

Mag het wel, wat jullie doen?

Ja. Het staat iedereen ter wereld vrij een op de beurs verhandelbaar vehikel op te richten, om zo met een groep mensen een bedrijf te kopen. Dit noem je een Special Purpose Acquisition Company (SPAC) Tot nu toe is dit echter nog nooit gedaan door een burgerinitiatief. De meeste SPAC’s worden geleid door hedgefunds. Met deze ‘SPAC for the people, by the people’ schrijft Stichting HENA dus wereldgeschiedenis.

Strategie

Wat zijn jullie aan het doen?

Wij willen (een deel van) HEMA kopen met een groot aantal mensen. Meestal is het kopen van grote bedrijven voorbehouden aan investeringsmaatschappijen. Wij doen het anders: we werven geld bij individuen en zoeken samenwerking met partijen die net als wij HEMA op een gezonde manier willen investeren. Dus niet met leningen met torenhoge rentes, en ook niet door het bezuinigen op arbeidsvoorwaarden en arbeidsplezier. We leggen samen met grote en kleine beetjes geld in, waarmee we aandelen Hema willen kopen. De verkopende partij kan de huidige eigenaar zijn, maar ook een van de eigenaren die HEMA na de financiële herstructurering in handen krijgt. Op termijn van een aantal jaren willen we een steeds groter aandeel in HEMA verwerven, door continu aandelen te kopen. Naar de toekomst toe, maar dat komt later, zou Stichting HENA zelfs HEMA geld kunnen lenen tegen schappelijke rentes, via obligaties. We hebben het geduld en vooral geduldig kapitaal.

 

Wat is jullie strategie?

Wij willen geleidelijk steeds meer aandelen HEMA kopen. De aandelen HEMA zijn niet verhandelbaar op de openbare beurs, maar zitten in HEMA BV. Je moet die aandelen dus kopen van de huidige eigenaren. Dat zijn op dit moment een aantal financiële partijen. Deze financiële partijen maken deel uit van de financiële herstructurering van HEMA, en willen (een deel) van hun aandelen HEMA verkopen. Aangezien ons initiatief nog jong is, zullen waarschijnlijk moeten samenwerken met andere partijen om een deel van HEMA te kopen. Hierbij staat onze doelstelling voor HEMA voorop: het bedrijf moet weer een gezonde toekomst tegemoet. Voor de komende maanden is een aantal scenario’s denkbaar. Het zou zelfs kunnen dat de verkopende partijen alsnog besluiten de HEMA nog even te willen houden. Mocht geen enkel bod worden geaccepteerd in 2020, dan zullen we ons inzetten om meer geld te werven en partner te zoeken, om in de zomer van 2021 wederom aan te kloppen.

HEMA kopen

Wat koop ik als ik bij jullie inleg?

Allereerst zullen wij door middel van deze emissie een bedrag bestaande uit twee delen ophalen. Van orders tot €100.000,- mogen we in totaal tot € 4.999.995,- accepteren. Daarnaast mogen we een onbegrensd bedrag van orders boven de €100.000,- accepteren.  Iedereen die een order HEMA inlegt, heeft een bewijs dat je later, als wij HEMA of een deel van de aandelen van HEMA hebben gekocht een stukje HEMA van jou is. Zodra ons aanbod is geaccepteerd word je dus een stukje eigenaar van de HEMA en worden je gelden omgewisseld in certificaten van aandelen HENA.

Hoe kan je HEMA kopen?

HEMA is niet beursgenoteerd, dus de aandelen van HEMA kan je niet kopen bij bijvoorbeeld Euronext. HEMA is een zogeheten privaat bedrijf: de eigenaar van HEMA moet ons toestemming geven om aandelen te kopen. Precies dat zijn we van plan: aankloppen bij de eigenaar met ons aanbod.

Wanneer wordt HEMA een coöperatie?

Wij hebben de ambitie HEMA in 2026, 100 jaar na oprichting van HEMA in 1926 de onderneming omvormen tot een multi-stakeholder coöperatie. Dat is een organisatievorm waarbij de belangen van alle ‘stakeholders’ het evenwicht met elkaar moeten zoeken.

Wat doen jullie als het niet lukt?

Mocht het voorkomen dat er niet genoeg geld wordt opgehaald, of de eigenaren niet met ons willen samenwerken, dan krijg je bericht van ons. De order die je dan hebt ingelegd wordt dan geannuleerd. Hierdoor komen je cash gelden weer vrij en kun je dit weer terugstorten naar je vaste bankrekening. Zolang je order is ingelegd, zal je geld worden gereserveerd voor het geval dat ons aanbod wordt geaccepteerd.

Is een paar miljoen euro genoeg om impact te hebben binnen de Hema?

Een paar miljoen euro is niet genoeg om de hele HEMA te kopen, maar wel om invloed te krijgen. In de financiële wereld verwerven groepen met een actieve blik vaker een deel van de aandelen, om vervolgens middels argumentatie het grote geheel mee te bewegen. Wat wij willen voor HEMA – het versterken van de kernmarkt, het terugbrengen van de oud prijs-kwaliteit propositie en verbeterde relaties met klanten en andere stakeholders – is immers niet slecht voor het bedrijf. Uit gesprekken met andere geïnteresseerde partijen blijkt dat men de meerwaarde van ons initiatief ziet. Naast die paar miljoen brengen we natuurlijk niet alleen geld, maar ook veel trouwe klanten naar de HEMA toe. Als een eigenaar ons aandelen verkoopt willen we in de loop van de komende jaren meer kopen. Hiervoor zullen we dan weer een nieuwe financieringsronden moeten organiseren.

Willen jullie samenwerken met een andere partij?

Ja, maar dan wel een partij die net als wij vinden dat HEMA af moet van de torenhoge schulden met torenhoge rentes, die een duurzame continuïteit van HEMA nastreeft, en die gelooft dat alle stakeholders, van medewerkers tot klanten, moeten kunnen meedelen in het succes van de HEMA. We kunnen niet werken met een partij die HEMA vooral ziet als een pinautomaat.

Wat zijn de vervolgstappen nadat het geld is opgehaald?

Terwijl de aanbieding voor Certificaten in HEMA openstaat, zijn wij ook in gesprek met huidige eigenaren en potentiële toekomstige eigenaren van HEMA. Met hen proberen we een overeenstemming te bereiken over ons eigenaarschap van een stukje HEMA. Er zijn twee scenario’s denkbaar: een waarin we eerder overeenstemming hebben, dan al het geld hebben opgehaald, en omgekeerd. Als ons aanbod wordt geaccepteerd voordat de aanbieding voor Certificaten sluit, gaan we nog een tijd door met geld ophalen, om dit vervolgens op sluitingsdatum om te zetten in Certificaten van aandelen HENA. Als we eerder het geld bijeen hebben, dan een deal, gaan we na sluitingsdatum zitten om een zo goed mogelijke deal te krijgen. De praktijk leert dat dergelijke financiële processen vaak tegelijk verlopen.

Structuur

Hoe kunnen jullie als stichting nu aandelen HEMA uitgeven?

Wij willen aandelen HEMA kopen, met het geld dat we nu bijeenbrengen. Als we die aandelen van HEMA kopen geven we zelf geen aandelen HEMA uit, maar certificaten van aandelen in de HENA houdstermaatschappij. Als wij ooit de hele HEMA hebben kunnen we wel zelf aandelen HEMA direct uitgeven.

Wat zijn jullie van plan, zodra de gelden  zijn opgehaald?

Als we een paar miljoen hebben opgehaald bieden we deze bij de eigenaar of bij een potentiële koper van HEMA aan, in ruil voor onze voorwaarden. Als eigenaar van de HEMA aandelen niet aan ons wil verkopen stopt het en dan kan iedereen zijn of haar inleg weer terugboeken naar zijn of haar eigen tegenrekening. 

Is dit een crowdfund?

Nee. Wat wij doen heet een SPAC, een Special Purpose Acquisition Company, dat is een middel om investeringen te kunnen doen met het geld van (kleine) beleggers. Je krijgt je geld terug als je je aandeel of certificaat weer verkoopt. Bij een crowdfund kan je de certificaten van aandelen niet verhandelen, mocht je tussentijds toch je certificaten van aandelen willen verkopen. Daarnaast zal je certificaat publiek worden genoteerd op een beurs (gelist), wat betekent dat er een koers ontstaat die kan zakken of stijgen naarmate er meer vraag is naar jouw certificaat van aandeel HEMA. Jouw certificaat van aandeel zal worden genoteerd aan Nxchange. Nxchange heeft sinds 2016 een vergunning als gereguleerde markt en ontving in 2018 haar MTF-vergunning, beide uitgegeven door het Nederlandse ministerie van Financiën.

Als ik investeer, welk financieel instrument ontvang ik dan?

Zodra HENA een succesvol bod heeft uitgebracht en de transactie is voltooid, wordt jouw gereserveerde geld in je Nxchange account omgezet tot certificaten van aandelen. Hierover ontvang je uiteraard eerst bericht en zullen wij alle potentiële investeerders zo goed mogelijk op de hoogte houden over de ontwikkelingen.

Kan ik gewoon een order inleggen, of moet ik een koers specificeren?

Investeerders onder € 100.000,- leggen een zogenaamd market order in: je hoeft enkel het bedrag dat je wil inleggen te specificeren. Investeerders boven € 100.000,- leggen een limietorder in: zij specificeren zowel het ingelegde bedrag, als de limietprijs waartegen zij bereid zijn in te leggen.

Als je meer dan € 10.000 investeert, en je liever een limietorder dan een marktorder wil inleggen, moet je contact opnemen met Nxchange.

Krijgt dit certificaat van aandeel ook een ISIN nummer?

Zodra de HENA een succesvol bod heeft uitgebracht en de transactie voltooid is worden de certificaten van aandelen gedeponeerd bij het bewaardepot Euroclear Nederland onder ISIN code NL0015530304.

Wat is de looptijd van dit certificaat? Kan ik dit tussentijds verkopen?

De looptijd van de certificaten van aandelen zijn oneindig. Wel hebben investeerders (na uitgifte van de certificaten van aandelen) de mogelijkheid om stukken aan te bieden op de secundaire markt. Hier kunnen andere geïnteresseerde investeerders jouw stukken weer over kopen, zodat jij weer je geld kunt opnemen. Uiteraard is dit op voorbehoud dat er genoeg liquiditeit in de markt is om jouw certificaten van aandelen weer te verkopen.

Investeerders die meer dan € 100.000,- aan Certificaten hebben gekocht zullen hun investering zolang er geen prospectus van aandelen is enkel in blokken van € 100.000,- kunnen verhandelen. Voor deze investeerder is het liquiditeitsrisico dus hoger dan voor de kleinere investeerders.

Waarom krijg ik een certificaat en geen aandeel?

Stichting HENA koopt als stichting aandelen van HEMA Deze kunnen echter niet rechtstreeks doorgegeven worden. Daarom zetten we de aandelen om in Certificaten, die elk een deel van een aandeel vertegenwoordigen. Zo ben je door een tussenstap  via het systeem van certificaten eigenaar van een (stuk van) een aandeel HEMA. Een certificaat is verbonden met een aandeel. Het volgt een aandeel in zijn waarde (koers) en levert een gelijke opbrengst als het onderliggende aandeel (dividend).

Heb ik straks ook stemrecht als ik een certificaat van aandeel heb?

Met je certificaat van aandeel word je mede-eigenaar van Stichting HENA. Als certificaathouder heb je zoveel stemrecht als je certificaten hebt. In principe gaan we uit van een certificaat, een stem. Duizend certificaten vertegenwoordigen het stemrecht van 1 aandeel. Als een besluit van certificaathouders echter (recht) tegen de doelstelling van Stichting HENA ingaat, houdt de Stichting zichzelf het recht voor om het tegen te houden Die doelstelling is duurzame continuïteit van de HEMA, waarbij de belangen van werknemers, klanten, investeerders en andere stakeholders in evenwicht zijn. We verwachten niet dat zo’n situatie zal voorkomen, maar zo voorkomen we dat een investeerder de Stichting voor zijn eigen doel gaat gebruiken.

Hoeveel invloed heb ik als ik een stukje HEMA koop?

Individueel heb je niet zoveel invloed, samen via de Stichting HENA zijn wij een overweldigende macht die laat zien dat we een mooi bedrijf als HEMA anders willen financieren. Als ons aanbod aan de eigenaar van de HEMA slaagt, heb je als certificaathouder uiteraard het recht om naar rato van de certificaten je stem in te brengen, via de stichting HENA en je krijgt dividend op je certificaat als de stichting inkomsten krijgt uit dividend van de HEMA. Bovendien maken we dan een gezamenlijke stem voor een toekomst voor HEMA waarbij continuïteit, en evenwicht tussen stakeholders voorop staan.

Krijg ik dividend op het certificaat van een aandeel?

Ja. Als we HEMA aandelen kunnen kopen krijg jij net als alle andere aandeelhouders dividend uitbetaald als de HEMA dividend uitkeert. Bij een inleg van € 100,-, en een dividendpercentage van 10% zou je € 10 uitbetaald krijgen.  We willen het ook mogelijk maken dat je je dividend via kortingen op winkelen in HEMA krijgt. Dat is dan meer waard in euro’s omdat ook HEMA zelf wat heeft aan de extra omzet.

Hoeveel is het verwachte rendement?

Over het verwachte rendement en dividend kan op dit moment nog geen concrete uitspraken doen. Dit kan ook 0% zijn. Daarnaast kan de waarde van je certificaat van aandeel ook in  waarde dalen of stijgen.

De reden voor deze onzekerheid is tweeledig. Zo speelt de toekomstige kapitaalstructuur, die op dit moment nog niet vaststaat, een grote rol in het te verwachten rendement. Bovendien spelen er in de aankomende jaren verschillende risico’s waaronder een mogelijke tweede COVID-19 golf, een grote rol. Als leidraad kan je als investeerder in het achterhoofd houden dat de rente van de meest junior schuldinstrumenten, waaraan tevens aandelen zijn gestapled (verbonden zijn), in de voorgestelde kapitaalstructuur 10% bedraagt (Payment In Kind notes met een einddatum van 2026). Aangezien aandelen in de kapitaalstructuur junior (ondergeschikt) zijn aan dergelijke schuldinstrumenten, en daardoor risicovoller, valt vanuit financiële logica te verwachten dat de vergoedingen voor aandeelhouders en daarmee houders van Certificaten ex-ante hoger zal zijn. 

De projecties van de zogeheten Free Cash Flow in het herstructureringsplan ondersteunen deze schatting. De Free Cash Flow bedraagt gemiddeld ongeveer € 67 mln per jaar in de komende drie jaar. Uitgaande van gemiddelde rentekosten van € 42 mln, blijft er ongeveer € 25 mln over voor de aandeelhouders. Hieruit kan worden afgeleid dat bij een aankoopprijs van € 100 mln voor alle aandelen HEMA het rendement ongeveer 25% zou zijn als de projecties werkelijkheid worden. Bij een aankoopprijs van € 200 mln zou het rendement ongeveer 12.5% zijn. Hieruit blijkt dat de aankoopprijs van groot belang is voor het uiteindelijke rendement. Stichting HENA zal hiermee rekening houden in haar onderhandelingen, teneinde de belangen van alle stakeholders af te wegen.  De gedeeltelijke schuldfinanciering van HEMA draagt bij aan een verhoogd risico, maar tevens aan een verhoogde mogelijkheid op hogere rendementen voor de aandeelhouders en daarmee de houders van Certificaten. 

Aan de bovenstaande inschatting kan geen recht worden ontleend.

Wanneer ontvang ik mijn dividendbetalingen?

Stichting HENA zal, afhankelijk van de resultaten van HEMA, periodiek een dividendbetaling ontvangen. Deze betaling zal zij vervolgens doorgeven aan de houders van Certificaten, na aftrek van de noodzakelijke kosten van Stichting HENA (waaronder de noteringskosten van Nxchange).

Waarom is er gekozen voor certificaten van aandelen en niet voor obligaties?

Stichting HENA heeft voor aandelen gekozen omdat we zo niet enkel een rol hopen te spelen in de kapitalisatie, maar ook in de toekomstige strategie van HEMA. Hoewel obligaties veiliger zijn, en een gegarandeerd renedement met zich meebrengen, krijg je door het kopen van obligaties geen zeggenschap.

Kosten

Wat zijn de kosten voor deze emissie?

Wanneer je je wilt inschrijven voor dit initiatief wordt er 1 procent  gerekend over het bedrag dat je wenst te investeren voor veiligheids- en identificatiekosten (ook wel Know Your Customer en Anti Money Laundering genoemd). Deze Know Your Customer en Anti Money Laundering procedure is noodzakelijk, omdat het een gereguleerd platform betreft.

Waarom kost het geld om mijn account valideren?

Omdat jouw account op een gereguleerd platform is, worden er speciale veiligheids- en identificatie checks uitgevoerd die ervoor zorgen dat je veilig kunt handelen. Deze kosten geld om uit te voeren. Dit valt onder de Know Your Customer en Anti Money Laundering regels, die de afgelopen jaren steeds vaker in het nieuws zijn.

Daarnaast houdt Nxchange een cash rekening bij ABN AMRO Clearing bank voor je aan. Als het aanbod van Stichting HENA lukt, zullen  de certificaten van aandelen worden gedeponeerd op een depotrekening van Euroclear Nederland. Al deze procedures kosten tijd en werk.

Wat gebeurt er met mijn geld nadat ik me bij jullie heb ingeschreven? Is het veilig? 

Zodra je je inleg overmaakt, houdt Nxchange een cash rekening voor je aan bij ABN AMRO Clearing Bank. Deze bank valt onder het depositogarantiestelsel, en je inleg is tot €100.000,- gedekt. Als je inleg groter is dan €100.000,-, dan loop je tijdens de periode van inschrijving kredietrisico op ABN AMRO Clearing Bank over het resterende bedrag dat je boven €100.000,- hebt ingelegd. Het depositogarantiestelsel biedt per rekeninghouder per bank dekking tot € 100.000,-.

Zijn er ook andere kosten?

Totdat de toekomstige eigenaar van HEMA ons bod accepteert, zijn er geen andere kosten. Als het aanbod van Stichting HENA geaccepteerd wordt, en de certificaten van aandelen verhandelbaar worden, gaan reguliere handelskosten gelden. Dit betekent dat bij verkoop op de secundaire markt 0.5% transactiekosten in rekening gebracht gaat worden.

Daarnaast zal er zowel een listing fee van 2% als een annual license fee van 0.25% in rekening worden gebracht aan Stichting HENA door Nxchange. Beurzen zoals Nxchange hanteren deze kosten om (certificaten van) aandelen te noteren. Hier houden zij hun administratie en ICT van in de lucht. Ook betalen ze hieruit hun kosten aan de toezichthouders DNB en AFM. Aangezien we de certificaten van aandelen aan een gereguleerde beurs willen noteren, zal ook Stichting HENA deze kosten moeten betalen. In normale omstandigheden vangt het bedrijf dat aandelen of certificaten uitgeeft deze kosten op. Stichting HENA zal er naar streven danwel HEMA, danwel een alternatieve bron voor het betalen van deze kosten te vinden. In een uiterst geval zullen deze kosten worden verrekend met dividendbetalingen vanuit HEMA. Stichting HENA heeft afgezien van deze dividendbetaling uit HEMA namelijk geen vaste inkomstenbron.

Sommige handelsplatformen zijn (bijna) gratis, waarom jullie niet?

Gratis is een bedrieglijke term: bij gratis platformen betaal je in plaats van met geld, met je gegevens. Zo kunnen handelsgegevens worden doorverkocht aan grote partijen, die daardoor de winst kunnen afsnoepen. Of men besluit simpelweg je data te verkopen aan partijen die daardoor gerichte reclame kunnen maken. Nxchange legt de kosten liever bij de belegger zelf, zodat je veilig en reclamevrij kan handelen.

Maken jullie nog andere kosten?

Stichting HENA wordt volledig door vrijwilligers bestuurd maar maakt wel kosten. Deze kosten betreffen noodzakelijkheden zoals het onderhouden van de website, beurskosten, auditkosten en kosten voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel etc.

Stichting HENA zal deze kosten zelf dragen als er geen winnend aanbod wordt uitgebracht op een deel van de aandelen van HEMA. Als Stichting HENA erin slaagt een winnend aanbod uit te brengen, zullen de kosten worden verrekend met de inleg van de beleggers, en zullen met de inleg na kosten aandelen HEMA worden aangekocht. Vanuit het stakeholdermodel van Stichting HENA zullen de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de Stichting een schenking krijg om de bovenstaande kosten op te vangen.

Ik wil mijn geld terug, hoe doe ik dat?

Tijdens het onderhandelen:

Wanneer je hebt besloten om mee te doen met deze emissie leg je een order in en reserveer je een stukje HEMA. Het bedrag wat je wilt inleggen wordt dan gereserveerd in je Nxchange account. Indien je toch besluit om niet mee te doen, bel je Nxchange om je order te annuleren en komt je geld weer beschikbaar. Vanaf dan kan je je gelden overmaken naar je vaste tegenrekening.

Na het onderhandelen:

Zodra we een succesvol bod hebben uitgebracht wordt jouw gereserveerde geld omgewisseld tot certificaten van aandelen.  Vanaf dat moment geldt dat je om geld terug te krijgen, je certificaten moet verkopen. Dit doe je via de secundaire markt van Nxchange, waar je 24 uur per dag en zeven dagen per week je stukken kan verhandelen. Andere investeerders kunnen hier een bod uitbrengen op jouw certificaten. Zodra iemand anders jouw certificaten van aandelen heeft gekocht, ontvang jij je geld in je Nxchange account. Vanaf dat moment kan je je geld overmaken naar je vaste tegenrekening. Let op: er kan er wel een situatie ontstaan, waarbij er niemand is die je certificaten van aandelen wilt kopen, waardoor ze niet direct verkoopbaar zijn.

Als je meer dan €100.000 aan certificaten hebt gekocht, zijn de certificaten enkel verhandelbaar in blokken van €100.000. Deze restrictie geldt zolang Stichting HENA geen door de AFM goedgekeurde prospectus heeft.

Ik als belegger

Waarom kan er maar tot vijf miljoen euro ingelegd worden (van gewone investeerders)?

In principe is het bedrag dat Stichting HENA ophaalt onbegrensd. Met onze actie halen we geld op van 2 groepen investeerders. Van gewone investeerders, die minder dan € 100.000,- kunnen inleggen, mogen we ophalen tot een plafond van € 4.999.995,-. Er is geen plafond aan het totaal aan investeringen voor de investeerders die meer dan € 100.000,- kunnen inleggen.

Het plafond van € 4.999.995,- komt voor uit Nederlandse financiële regelgeving. In Nederland zijn er namelijk strenge eisen om de consument goed te beschermen. Deze eisen zijn in het leven geroepen n.a.v. de financiële schandalen over de afgelopen decennia, waarin mensen veel geld verloren. Bij elke belegging moet de aanbieder een uitgebreide risicoanalyse doen, en deze voorleggen aan de toezichthouder. Als een aanbieder minder dan € 5 miljoen wil ophalen zijn de informatie-eisen nog steeds zwaar, maar minder uitgebreid, dan als je een bedrag daarboven wil ophalen. Voor beleggers die per belegging meer dan € 100.000,- kunnen inleggen gelden de zwaardere regels ook niet: hier neemt de toezichthouder aan dat ze als professional weten waar ze mee bezig zijn.

In de toekomst is Stichting HENA van plan een goedgekeurde prospectus te verkrijgen, zodat we nog meer mensen de kans kunnen geven in HEMA te investeren. Het schrijven en de toezichtscontrole van zo’n kost echter veel geld en tijd. We zijn hard aan het werk om dat mogelijk te maken.

Moeten medewerkers van HEMA aandeelhouder worden?

Nee. Ze kunnen certificaathouder worden als ze dit zelf willen en als ze geld over hebben om certificaten van aandelen te kopen.

Kan ik ook via mijn HEMA klantenkaart mee doen?

Graag willen we dit in de toekomst mogelijk maken, maar dan moeten we dus eigenaar worden van de HEMA of als mede-aandeelhouder de andere aandeelhouders overtuigen om dat mogelijk te maken.

Ik heb niet veel geld, wat is het minimum bedrag?

Om het voor iedereen toegankelijk te maken is het minimum investeringsbedrag vastgesteld op 10 euro. Voor deze emissie geldt geen maximumbedrag om in te kunnen schrijven.

Wat zijn de risico’s?

Als je geen geld kan missen moet je het niet beleggen, want er bestaat altijd een risico dat je je geld kwijt raakt. Er bestaat ook een kans dat je er op verdient, maar als je het risico niet kan dragen mag je niet hopen op de kans dat je er wel wat op verdient.

Ik begrijp niets van beleggen, mag ik wel meedoen?

Je mag altijd meedoen, maar het is dan waarschijnlijk niet verstandig. Bij beleggen kan je geld immers niet enkel meer geld waard worden, maar je kan ook je geld verliezen. De grootte van het rendement op je belegging staat in verhouding tot het risico. In tegenstelling tot leningen aan bijvoorbeeld de Nederlandse staat, zit er een hoog verwacht rendement aan HEMA, omdat het een risicovolle belegging is. Het rendement is dus een reflectie van het risico, en omgekeerd.  In algemene zin geldt dat welke keus je ook maakt, investeren nooit zonder risico is. Je kunt altijd (een deel van) je inleg verliezen.

Praktische zaken openen Nxchange account

Wat is Nxchange?

Nxchange is een nieuwe generatie effectenbeurs voor directe handel in effecten tussen bedrijven en beleggers. Nxchange maakt het mogelijk om effecten direct te plaatsen en te verhandelen via een gereguleerd platform, zonder dat daarvoor tussenkomst van een bank of broker noodzakelijk is. Nxchange heeft sinds 2016 een vergunning als gereguleerde markt en ontving in 2018 haar MTF-vergunning, beide uitgegeven door het Nederlandse ministerie van Financiën.

Heeft Nxchange een vergunning?

Ja, Nxchange beschikt over een vergunning voor een gereglementeerde markt en multilateral trading facility. Het Ministerie van Financiën geeft deze vergunning af. Nxchange staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Hoe open ik een account privé of zakelijk account bij Nxchange?

Je kan op Nxchange een account openen door een geldig e-mailadres en wachtwoord op te geven. Je krijgt vervolgens een activatie-email en kan je account activeren door op de link in deze email te klikken. Na activatie moet je account gevalideerd te worden. Validatie kan je aanvragen door je NAW- en bankgegevens in te vullen. Daarnaast vraagt Nxchange om een kopie van je legitimatiebewijs en een overboeking van EUR 0,01, zodat je bankgegevens gecontroleerd kunnen worden. Als alle informatie is aangeleverd en klopt, kan Nxchange je account valideren.

Waarom moet ik zoveel vragen beantwoorden voor ik een account open, kan het niet eenvoudiger?

In Nederland beschermen we de financiële consument goed, om te voorkomen dat mensen geld verliezen aan een belegging die te risicovol is, of omdat ze het geld eigenlijk niet kunnen missen. Onderdeel van die bescherming is dat de aanbieder van een financieel product veel informatie van je moet vragen en zeker moet zijn dat je weet waar je aan begint. Het kost even tijd en moeite, maar het is zeker doenbaar. Als je door de hoeveelheid vragen denkt: toch maar niet, dan is dat ook de bedoeling.

Wat doet Nxchange met mijn gegevens?

Nxchange is voor haar bedrijfsvoering en op grond van de wet genoodzaakt informatie (waaronder je Burgerservicenummer of vergelijkbaar identificatienummer) van de investeerder op te slaan en deze gedurende de wettelijke termijn te bewaren. Voor zover nodig, geef je ons door aanvaarding van het Rulebook daarvoor toestemming. Nxchange is gerechtigd om je gegevens na de wettelijke bewaartermijn te vernietigen. Nxchange zal je vertrouwelijke informatie slechts gebruiken voor het uitvoeren van een met jou gesloten overeenkomst en/of in het kader van haar normale bedrijfsvoering. Nxchange zal jouw vertrouwelijke informatie vertrouwelijk houden, tenzij anders met je is overeengekomen of de wet, een rechterlijke uitspraak of bevoegde autoriteiten anders bepalen.

Door het openen van een account stem je ermee in dat Nxchange je naam, adres, woonplaats, e-mailadres en soort en aantal van de desbetreffende financiële instrumenten mag verstrekken aan uitgevende instellingen waarvan je via Nxchange financiële instrumenten houdt, en dat de desbetreffende uitgevende instellingen waarvan je via Nxchange financiële instrumenten houdt, je via Nxchange per e-mail mogen benaderen voor het afhandelen van zaken die zijn gerelateerd aan jouw houderschap van die financiële instrumenten.

Bij het openen van jouw account kun je ook aangeven of je ermee instemt dat de uitgevende instellingen die op Nxchange genoteerd zijn jou mogen benaderen voor hun eigen commerciële activiteiten. Als je ja hebt gezegd kan je later deze toestemming in je account weer intrekken. Voor het stopzetten van commerciële e-mails van een bepaalde uitgevende instelling verwijzen wij naar die desbetreffende e-mail(s), waarin een zogenoemde opt-out mogelijkheid is opgenomen. Nxchange is niet verantwoordelijk voor dergelijke commerciële e-mails, ook niet indien je hebt ingestemd met de verstrekking van jouw gegevens aan een uitgevende instelling en die instemming later hebt ingetrokken.