HEMA tijdlijn

HEMA heeft het momenteel niet makkelijk mede door corona maar vooral door wisseling van eigenaren (buitenlandse private equity) door de jaren. Die hebben het bedrijf leeggetrokken en opgezadeld met honderden miljoenen aan schuld en hoge rente op leningen. 

Private equity
Private equity bedrijven kopen ondernemingen die niet beursgenoteerd zijn. Het doel van deze aankoop is rendement maken. Dit is niet altijd slecht. Meestal wordt geprobeerd door herstructurering de organisatie meer winstgevend te maken. Soms wordt er geïnvesteerd om nieuwe diensten of producten te ontwikkelen. In het geval van HEMA zijn er een aantal Private Equity bedrijven eigenaar geweest die, omwille van eigen belang geld uit het bedrijf hebben getrokken. Zo is rond 2003 het vastgoed verkocht en zijn er in de periode tussen 2007 en 2018 leningen afgesloten tegen hoge rente. Die Private Equity bedrijven hebben het financieel fundament onder HEMA vandaan getrokken. Dat fundament moet nu weer terug komen. 

Een nieuw tijdperk
Marcel Boekhoorn, onder andere eigenaar van Ouwehands Dierenpark kocht ‘onze’ HEMA in 2018. Bij de koop heeft hij de ambitie uitgesproken om de schuldenlasten van HEMA te verlagen en om van HEMA weer een rendabel bedrijf te maken. Helaas is het hem niet gelukt om HEMA te behouden. Hierdoor kwam HEMA wederom in handen van  buitenlandse investeerders (de schuldeisers).

De schuldeisers, onder aanvoering van Angelsaksische hedgefondsen hebben zich verenigd. Ze zouden een aanzienlijk deel van de schulden kwijtschelden in ruil voor het volledige eigendom van HEMA. En zo gingen buitenlandse investeerders er voor de 3e keer met de buit vandoor. 

Nu, in 2020 komen burgers in opstand. De burgerinitiatieven ‘HouDeHema en WeLoveHema’ hebben zich verenigd in Stichting HENA. Het doel van de stichting is om van HEMA weer een gezond bedrijf te maken. Een bedrijf dat toekomstbestendig is.

Een mooie toekomst
Hoe mooi zou het zijn dat HEMA in 2026, als het 100 jaar bestaat, mag vieren dat het gezond en toekomstbestendig is.

Het is onze grote wens dat belanghebbenden: klanten, werknemers, fans, maar ook leveranciers en franchisehouders allemaal een beetje eigenaar kunnen worden van HEMA. En dat niet alleen omdat HEMA een mooi merk is, maar ook omdat het een bedrijf is dat ruim 19.000 mensen van werk voorziet.

Samen kunnen we geschiedenis schrijven. Hoe meer mensen deze grote wens steunen, hoe sterker we staan. 

HEMA door de jaren

In 1926
wordt HEMA, de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac, directeuren-generaal van N.V. Magazijn De Bijenkorf. HEMA was het betaalbare alternatief voor het chique moederbedrijf. Goede artikelen voor een lage prijs. Zeker in de crisis in de jaren dertig deed HEMA het dankzij haar propositie goed.

In 1999 fuseren Koninklijke Bijenkorf Beheer en Vendex in het beursgenoteerde Vendex KBB. HEMA is één van de kroonjuwelen van deze organisatie. 

In 2003 haalt het Amerikaanse private-equityhuis KKR, Vendex KBB van de beurs. Kort hierna wordt het concern ontmanteld en in delen verkocht. Na de verkoop van het vastgoed worden ook de losse winkelketens verkocht.  

In 2007 wordt HEMA verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital.

De eerste jaren gaat alles voor de wind. Met het groeigeld opent Hema tientallen nieuwe winkels in Nederland. Ook breidt HEMA hard uit over de grenzen.  

Eind 2010 zet Lion het Nederlandse warenhuis in de etalage.

In 2018 wordt HEMA gekocht door de Nederlandse investeringsmaatschappij van de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn.

In 2020 komt HEMA in handen van de schuldeisers. Deze schuldeisers zetten HEMA direct weer te koop.

Feiten & Cijfers
Momenteel heeft HEMA meer dan 750 winkels in 9 landen.
Er werken meer dan 19.000 mensen, waarvan bijna 10.000 in Nederland. De winkels van HEMA trekken wekelijks ongeveer 6 miljoen bezoekers. Ongeveer 250 HEMA winkels worden geëxploiteerd door franchisenemers.