#koopdehema

VRAAG & ANTWOORD​

Heb je een vraag? Dat verbaast ons niets. Daarom hebben we alle mogelijke vragen die wij konden bedenken hieronder beschreven. Heb je een vraag die wij nog niet hebben beantwoord? Laat het ons weten via het contactformulier.

Kan ik nu geen HEMAatjes kopen?

Nee, helaas. Ondanks dat we dat in oktober vol trots aankondigden is het toch niet gelukt.

Waarom heeft het zo lang geduurd voor jullie besloten om de Hemaatjes toch niet uit te geven?

We hebben het onderzoek naar de beste manier om mensen ook financieel te laten participeren in HEMA samen met de nieuwe eigenaren van HEMA, het management en hun adviseurs gedaan. Er waren veel mensen bij betrokken, waardoor het overleg de nodige tijd heeft gekost. Nadat diverse varianten van participeren zijn bekeken, bleek het niet mogelijk te zijn een verhandelbare obligatie uit te geven zonder dat dit tot allerlei informatieverplichtingen van HEMA zou leiden. Dat zijn verplichtingen waar HEMA nu juist vanaf was. Na de turbulente jaren met buitenlandse eigenaren is het voor HEMA en de nieuwe eigenaren belangrijk om meer in de luwte te kunnen opereren en alle beschikbare tijd en energie te steken in de uitvoering van de nieuwe strategie. De gebruikte tijd bleek nodig te zijn voor het analyseren van meerdere participatievarianten en het trekken van conclusies.

Ik heb geld ingelegd, krijg ik dat terug?

Je geld is altijd van jou gebleven, want je hebt het geld op een account dat je zelf hebt aangemaakt op Nxchange gezet. Je kan dat elk moment naar je eigen rekening terugboeken of daar laten staan mits je een gevalideerd account hebt. Anders zal Nxchange voor 31-12-2021 het geld automatisch naar je terugboeken. HEMA zal de 1% identificatiekosten, die in het informatiedocument beschreven zijn, voor haar rekening nemen. Deze hoef je dus niet te betalen.

Wat is er dan zo moeilijk aan obligaties uitgeven? 

Op zich is obligaties uitgeven niet moeilijk, maar het uitgeven van een verhandelbare obligatie leidt tot allerlei informatieverplichtingen van HEMA. En dat zijn verplichtingen waar HEMA nu juist vanaf was. Na de turbulente jaren is het voor HEMA en de nieuwe eigenaren belangrijk om meer in de luwte te kunnen opereren en alle beschikbare tijd en energie te steken in de uitvoering van de nieuwe strategie. Dat er door de overheid veel wordt gevraagd van een uitgevende instelling is overigens goed, zo wordt de financiële consument goed beschermd.

Maar wacht even, we zouden toch HEMA kopen?

Dat was inderdaad het voornemen van Stichting HENA in de zomer en herfst van 2020, maar op 16 december 2020 kochten de investeringsmaatschappijen Parcom en Mississippi Ventures HEMA. En dat zijn precies ook het soort eigenaren die we HEMA toewensen: met geduldig kapitaal en ambitie om HEMA te verduurzamen, in alle opzichten.

Dus ik kan geen aandeel HEMA kopen?

Nee, HEMA is niet beursgenoteerd, dus je kan geen aandelen van het bedrijf kopen. Stichting HENA had in de zomer van 2020, toen HEMA te koop werd gezet, de ambitie om er een coöperatie van te maken. De nieuwe eigenaren van HEMA houden de vorm van HEMA in stand: een besloten vennootschap (BV) die geen aandelen aan het brede publiek uitgeeft.

Maar jullie kondigden in de nieuwsbrief van oktober aan dat de Hemaatjes zouden komen?

Ja, we dachten toen echt dat we heel dichtbij waren. Maar tijdens de afrondende fase, toen bleek dat bij de beoogde constructie informatieverplichtingen voor HEMA onvermijdelijk zouden zijn, hebben we samen met Parcom, Mississippi Ventures en HEMA toch moeten concluderen dat dit niet in het belang van HEMA is. Na de turbulente jaren die HEMA achter de rug heeft is het voor HEMA en de nieuwe eigenaren belangrijk om meer in de luwte te kunnen opereren en alle beschikbare tijd en energie te steken in de uitvoering van de nieuwe strategie.

Hoe kan ik mijn geld terugkrijgen?

Zodra je inlogt in je Nxchange account kan je vanuit daar gemakkelijk je geld opnemen. Als je dit hebt gedaan, zal het geld worden overgeboekt naar je opgegeven tegenrekening. Let op, dit kan enkele dagen duren voordat dit zichtbaar is op je rekening.

Ik kan niet inloggen in mijn Nxchange account en hierdoor niet mijn geld terugvragen?

Geen zorgen. Mocht je je geld niet hebben opgenomen vanuit je Nxchange account voor 31-12-2021 zullen wij dit automatisch naar je terugboeken. Let op, dit kan enkele dagen duren voordat dit zichtbaar is op je rekening.

Mijn account is nog niet gevalideerd, maar ik wil mijn geld opnemen?

Geen zorgen. Mocht je je geld niet hebben opgenomen vanuit je Nxchange account voor 31-12-2021 zullen wij dit automatisch naar je terugboeken. Let op, dit kan enkele dagen duren voordat dit zichtbaar is op je rekening.

Kan ik mij inschrijven voor andere investeringsmogelijkheden?

Ja dit is mogelijk via Nxchange. Via Nxchange kun je de actuele investeringsmogelijkheden bekijken en gemakkelijk inschrijven via je account.

Ik ben mijn wachtwoord van mijn Nxchange account vergeten, wat nu?

Dit is geen probleem. Je kunt gemakkelijk een nieuw wachtwoord instellen door naar de Nxchange website te gaan. Heb je 2-factor authenticatie ingesteld? Klik dan op “Wachtwoord vergeten?”. Hierna ontvang je een e-mail met de mogelijkheid om je wachtwoord op nieuw in te stellen. Heb je geen 2-factor authenticatie aan staan? Bel dan even met de Nxchange desk op 020-240 4360. De medewerker stelt je een paar controlevragen en stuurt je daarna een link waarmee je je wachtwoord kunt veranderen.

Wat gebeurt er met Stichting HENA?

Als we alle vragen beantwoord hebben gaan we onszelf feestelijk opheffen. We vonden het ontzettend gaaf om zo betrokken te zijn bij onze geliefde winkel HEMA, om een bod te hebben gedaan op HEMA, om in gesprek te raken met de nieuwe eigenaren, maar nu is het wel klaar. En zijn we ontzettend blij dat het zo goed gaat met HEMA, mede dankzij de nieuwe eigenaren.

Ik sta in jullie nieuwsbriefbestand, wat gebeurt er met mijn gegevens?

Die gaan we wissen, met het opheffen van de stichting. Er komt nog een allerlaatste nieuwsbrief waarin je de informatie krijgt over het initiatief van HEMA over de verduurzaming van HEMA. Daarin staat een knop waarmee je je kan aanmelden. Na het versturen van onze laatste nieuwsbrief wissen we jouw gegevens.