#koopdehema

in het nieuws

Er wordt veel geschreven en gezegd over HEMA en het burgerinitiatief KoopdeHema. Op deze pagina vind je een selectie van de nieuwsberichten.

We hebben iets leuks voor je!

Na bijna 2 jaar is het tijd om KoopDeHema officieel op te heffen.
We willen je enorm bedanken voor het volgen en het steunen van ons initiatief.
Het geeft aan dat HEMA veel meer is dan ‘gewoon een winkel’.

Natuurlijk hadden wij het leuk gevonden als jij een stukje HEMA had kunnen kopen. Maar dat bleek helaas te ingewikkeld. Wie geld had ingelegd heeft dat als het goed is volledig teruggestort gekregen. Zo niet, dan kan je contact opnemen met de helpdesk van Nxchange: 020 2404360 of support@nxchange.com.

KoopDeHema gaat stoppen, maar HEMA gaat natuurlijk door!
En dat is waar het leuk wordt voor jou.

HEMA wil jou graag uitnodigen om lid te worden van de HEMA Denktank.
Dat betekent dat je wordt betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe initiatieven van HEMA. Denk bijvoorbeeld aan het testen van nieuwe producten, een rol als jurylid voor de Design Contest of aan het deelnemen aan brainstormsessies voor nieuwe initiatieven. 

Door het formulier in te vullen geef je aan dat HEMA contact met je op mag nemen. 
HEMA zal de komende maanden per mail vragen mailen om je steeds beter te leren kennen. Door goed te weten wie jij bent en waar jouw interesses liggen, kan HEMA jou op de juiste onderwerpen actief betrekken.

Dit is de laatste e-mail van KoopDeHema.
Ons adressenbestand gaan we verwijderen.

Wil je betrokken blijven bij de ontwikkelingen van HEMA?
Pak dan je kans en vul het formulier in.

Hartelijke groet,
Mei Li, Mark, Quintus en Arjan

Nieuwsbrief, 16 december 2021

Beste HEMA fan,

Bij de 95ste verjaardag van HEMA hadden we jullie graag een feestelijke nieuwsbrief gestuurd met de mededeling dat je een stukje HEMA of een HEMA-obligatie kon kopen. Maar na maanden puzzelen samen met de nieuwe eigenaren van HEMA, hebben we toch moeten concluderen dat ons plan niet haalbaar is. Graag leggen we je uit hoe we tot deze gezamenlijke conclusie zijn gekomen.

Waarom deden we dit ook alweer?

Toen in juni 2020 bekend werd dat HEMA verkocht zou worden ontstond bij ons al snel het idee dat voorkomen zou moeten worden dat HEMA opnieuw in buitenlandse handen zou komen. En we waren niet de enigen die er zo over dachten, want overal vandaan meldden HEMA fans zich. Samen hebben we duidelijk gemaakt dat HEMA niet weer in de handen moest vallen van liefdeloze kapitaalverschaffers. Stichting HENA was geboren. Wij wilden van HEMA een coöperatie maken met aandelen voor de fans, werknemers en leveranciers. In de biedingsstrijd die volgde, viel ons initiatief af. Maar het feit dat er zoveel fans van HEMA zijn heeft de nieuwe eigenaren (Parcom en Mississippi Ventures) zeer gesteund. Daarom wilden ze ook met ons onderzoeken of er nog een andere mogelijkheid was om ons als fans te betrekken bij HEMA.

Samen bouwen aan HEMA

Een stukje HEMA kopen was met de verkoop aan Parcom en Mississippi Ventures niet meer nodig. En bovendien worden er door HEMA geen aandelen uitgegeven. Dus hebben we de mogelijkheid onderzocht om obligaties uit te geven. En hoe graag we ook willen, deze route sluit gewoon niet aan bij onze initiële doel om iedereen voor een klein stukje eigenaar te maken van HEMA. Daarnaast zouden de nieuwe eigenaren van HEMA bij de beoogde constructie opnieuw te maken krijgen met administratieve verplichtingen, zoals het publiceren van financiële resultaten. En dat is een verplichting waar HEMA nu juist vanaf was. Met de nieuwe eigenaren is de schuld gereduceerd en is HEMA in een veilige haven beland. Alle beschikbare tijd en energie wordt door HEMA gestoken in de uitvoering van de nieuwe strategie die is gericht op de klant. Daarom is in goed overleg besloten om af te zien van de mogelijkheid om obligaties uit te geven.

Geen HEMAatjes, wel in gesprek

HEMA wil haar fans wel graag blijven betrekken bij HEMA. Daarom wordt er nu gewerkt aan een voorstel zodat fans mee kunnen denken en praten over de verdere verduurzaming van HEMA. Zodra het initiatief van HEMA klaar is ontvang je van ons nog een laatste mail, en kan je, als je dat wilt, je bij HEMA aanmelden om betrokken te blijven bij de duurzame toekomst van HEMA.
 
Wat betekent dit voor jou?

Als je nog geen geld had ingelegd verandert er niets voor jou. Als je wel geld hebt ingelegd via Nxchange, dan betekent het voorgaande, dat de aanbieding die is aangekondigd via Nxchange wordt ingetrokken. HEMA zal de 1% identificatiekosten, die in het informatiedocument beschreven zijn, voor haar rekening nemen. Deze hoef je dus niet te betalen.  

Je kunt je Nxchange account (gratis) aanhouden en ervoor kiezen om je inleg te investeren in een van de duurzame investeringsmogelijkheden die beschikbaar zijn op Nxchange. Mocht je daar geen interesse in hebben of dat vóór 1 januari 2022 niet hebben aangegeven, dan zullen wij je inleg terugstorten naar de tegenrekening van waar je het geld hebt ingelegd. 

Tot 31 januari a.s. kan je eventuele vragen stellen via dit emailadres info@koopdehema.nl. Daarna heffen wij van Stichting HENA onszelf feestelijk op. Ons doel is bereikt, HEMA is in goede handen en we zijn erg blij met nieuwe strategie van HEMA. 

Heel veel dank voor jullie vertrouwen, support en geduld en dat jullie met ons in actie kwamen om HEMA te behouden. 

Hartelijke groet!
Namens Stichting Het Enige Nederlandse Alternatief
Mei Li Vos
Arjan Leest
Mark Stolk
Quintus Willemse

 

De HEMAatjes komen eraan – Nieuwsbrief, 1 oktober 2021

Beste HEMA-fan,

We zijn er bijna! In de herfst lanceert HEMA samen met ons HEMAatjes.
 
Dat zijn obligaties van Stichting HENA waar je rente op krijgt. Die rente hangt af van de omzet van HEMA.
 
Signaal van de HEMA-fans
Jij hebt al vanaf het begin, toen HEMA dreigde te worden verkocht aan anonieme partijen, ons initiatief gesteund. Omdat je vond dat HEMA voor Nederland behouden moest worden. Daar zijn wij en de nieuwe eigenaren van HEMA je ontzettend dankbaar voor. Dankzij de steun van duizenden Nederlanders wist de financiële wereld dat HEMA een winkel was met meer waarde dan alleen maar geld.  
 
Het afgelopen jaar hebben we met de nieuwe eigenaren van HEMA onderzocht hoe we al die HEMA-fans kunnen blijven betrekken bij het wel en wee van HEMA. Op een eenvoudige manier, net als de producten van HEMA.
 
Obligatie
Uiteindelijk bleek de obligatie, dat is een soort lening, het meest passend te zijn. Met je obligatie financier je als HEMA-fan indirect HEMA, en word je beloond voor je vertrouwen met een rente die afhankelijk is van de omzetontwikkeling van HEMA.
 
Omdat we de HEMAatjes voor alle fans bereikbaar willen houden zul je al kunnen meedoen vanaf 10 euro, en mag je maximaal 1.000 euro inleggen. Als je al hebt ingelegd bij Nxchange krijg je bericht wanneer je je inleg kan omzetten in HEMAatjes. Als je dat niet wilt neem dan contact op met de helpdesk van Nxchange. 
 
Let wel: de obligatie is een financieel instrument. De aanschaf van een financieel instrument brengt risico’s met zich mee. Voordat je een beleggersbeslissing maakt, raden wij je daarom ten zeerste aan om de volledige productinformatie te lezen zoals opgenomen in de voorgeschreven documenten, zoals het informatiedocument en het essentiële informatiedocument, om de potentiële risico’s en voordelen in verband met de beslissing om in de obligaties te beleggen volledig te begrijpen. Het informatiedocument zal beschikbaar zijn bij lancering van de obligaties. De inhoud van deze nieuwsbrief alleen kan niet de basis vormen voor een beslissing om te investeren en vormt geen aanbod, aanleiding of uitnodiging tot de aankoop dan wel verkoop van de HEMAatjes.
 
Hartelijke groet!
Mei Li Vos
Arjan Leest
Mark Stolk
Quintus Willemse

Bestuur Stichting HENA

(Hoe zat het ook al weer: twee burgerinitiatieven WeLoveHEMA en HoudeHEMA bundelden de krachten en verenigden zich in Stichting HENA, om een bod te doen op HEMA. Dat deden we onder de noemer KoopdeHEMA. HEMA is nu in eigendom van Parcom en Mississippi Ventures.)

 

We hebben groot nieuws! het is ons gelukt.

Persbericht, 16 februari 2021

HEMA gaat samenwerken met het burgerinitiatief KoopdeHEMA.
Iedereen die fan is van HEMA, of het nu als klant of werknemer is, kan door middel van een certificaat als het ware “een stukje HEMA” kopen, met een winstafhankelijk rendement en als klankbord meepraten over bijvoorbeeld de duurzaamheidstrategie of het assortiment van HEMA.  

Lees het hele artikel.

 

Tijd dat bedrijven hun winsten delen met stakeholders

NRC 29 januari 2021

Kapitalisme HEMA kwam niet in handen van klanten, werknemers en andere belanghebbenden. Maar bedrijven waar de winst niet alleen naar aandeelhouders gaat, versterken en verduurzamen de economie, schrijven , en anderen.

Het rampjaar 2020 zet zich in 2021 voort. Veel mensen raakten hun baan kwijt en meer zullen volgen. Veel ondernemers zullen niet worden kunnen gered, ook al doet de Nederlandse overheid met steunpakketten haar best. Eén luilekkerland lijkt de dans te ontspringen: de financiële markt. Na een flinke dip in maart is deze markt op een groeipad terecht gekomen. Inmiddels wordt het ene hoogtepunt na het andere hoogtepunt bereikt op de beurzen.

Lees het hele artikel.

 

Samenwerking met beoogde nieuwe eigenaren HEMA

24 nov 2020

Afgelopen vrijdag spraken wij met de beoogde nieuwe eigenaren van HEMA, investeerder Parcom en Mississippi Ventures, de investeringsmaatschappij van de familie Van Eerd.  Zij willen, als ze HEMA hebben overgenomen met ons burgerinitiatief samenwerken. Het feit dat zoveel fans kenbaar hebben gemaakt HEMA te willen steunen is van grote waarde voor de nieuwe eigenaren.

“We zijn enorm blij met de steun van al die betrokken HEMA-fans, 
het geeft ons aan hoe geliefd de HEMA is en dat geeft vertrouwen voor de toekomst”

Ton van Veen – CFO JUMBO (vertegenwoordiger van Mississippi Ventures)

Lees verder

Consortium Parcom en Van Eerd overnamekandidaat HEMA: doe juist nu mee met KoopdeHEMA

21 okt 2020

Consortium Parcom en Van Eerd overnamekandidaat HEMA: doe juist nu mee met KoopdeHEMA

Wij vinden het goed nieuws dat dit consortium enige bieder op HEMA wordt. Net als wij willen zij HEMA met duurzaam kapitaal financieren, door zelf een deel in te leggen en de schuldenlast onder te brengen bij Nederlandse banken tegen een lagere rente.

Wij kunnen met ons fonds aan het consortium geduldig kapitaal en duizenden trouwe HEMA-fans bieden. Hoe groter onze groep en ons fonds, hoe groter de waarde die wij kunnen brengen aan de nieuwe eigenaren. Onze bijdrage is een vernieuwende manier om een geliefd bedrijf als HEMA duurzaam te financieren en een stevige basis in de Nederlandse samenleving te geven.

We gaan binnenkort het gesprek aan met het consortium Parcom/Van Eerd.

Doe mee!

Akkoord over verkoop HEMA aan eigenaren Jumbo en investeerder Parcom: NOS

21 okt 2020

Warenhuisketen HEMA komt waarschijnlijk in handen van de familie Van Eerd, eigenaar van Jumbo en de Nederlandse investeerder Parcom. De huidige eigenaren hebben een voorlopige overeenkomst bereikt.

Lees meer

 

Alleen investeerder Parcom nog in de race om Hema te kopen – FD

16 okt 2020

De Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom is de enige overgebleven bieder op Hema. De private-equityfirma staat op het punt te beginnen aan exclusieve onderhandelingen met de groep schuldeisers die afgelopen zomer de warenhuisketen in handen heeft gekregen. Daarmee is voormalig Intertoys-eigenaar Alteri afgevallen.

 Lees meer.

Investeerder Parcom blijft alleen over in de strijd om Hema – De Telegraaf

16 okt 2020

De private-equityfirma staat op het punt te beginnen aan exclusieve onderhandelingen met de groep schuldeisers die afgelopen zomer de warenhuisketen in handen heeft gekregen. Daarmee is voormalig Intertoys-eigenaar Alteri afgevallen, melden bronnen, die anoniem willen blijven, aan het FD.

 Lees meer.

Nog één partij in de race voor HEMA: investeerder Parcom – RTL nieuws

16 okt 2020

De Nederlandse investeerder Parcom is als enige partij over in de strijd om warenhuisketen HEMA. Het bedrijf mag exclusief onderhandelen met de huidige eigenaren van het bedrijf, een groep schuldeisers.

 Lees meer.

Faillissement moederbedrijf HEMA van tafel, bod moet omhoog – Retail News

30 sept 2020

De faillissementsaanvraag van het moederbedrijf van HEMA, Ameh bv, is ingetrokken. Dat meldt De Telegraaf. De twee geïnteresseerde kopers van het warenhuis hebben daarnaast gehoord dat hun bod omhoog moet. 

Afgelopen dinsdag zou de zitting over het faillissement plaatsvinden, maar de aanvraag werd door enkele houders van de PIK-lening vlak voor de zitting ingetrokken. Wat de reden daarvan is, wil hun advocaat niet toelichten.

 Lees meer.

Na Intertoys heeft Britse aasgier Alteri nu ook HEMA in het vizier – RTL Nieuws

17 sept 2020

Warenhuis HEMA dreigt in handen te komen van de Britse aasgier-investeerder Alteri. Die verdient geld aan wankelende winkelketens, ook als dat ten koste gaat van keiharde saneringen en massa-ontslagen. Zoals bij het Nederlandse Intertoys, dat onder de Britten failliet ging.

 Lees meer.

Rechtbank: HEMA mag worden verkocht aan schuldeisers – AD

11 sept 2020

Hema mag worden verkocht aan de grootste groep schuldeisers van de keten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vanmiddag bepaald. Door deze uitspraak is Hema financieel gezien niet langer in gevaar en verliest miljardair Marcel Boekhoorn officieel ‘zijn’ warenhuis.

Voor het initiatief Koop de Hema maakt de uitspraak over het eigenaarschap van HEMA geen verschil. Ons aanbod van geduldig kapitaal en aandeelhouders is namelijk aan de nieuwe eigenaar van HEMA – wie het dan ook moge zijn

 Lees meer.

Burgerinitiatief wil zich aansluiten bij bod op HEMA – FD

07 sept 2020

Een groep betrokken burgers doet een nieuwe poging om een belang te krijgen in warenhuisketen Hema. Ze wil daarvoor miljoenen euro’s ophalen bij particuliere en professionele beleggers.

De groep, die zichzelf Het Enige Nederlandse Alternatief (Hena) noemt, start maandag een fondsenwervingscampagne. Hena mikt op mensen en instellingen die de winkelketen een warm hart toedragen. Deelnemen kan vanaf €10.

Lees meer.

Zelf investeren in HEMA: burgerinitiatief HENA wil het mogelijk maken via fondsenwerving – De ondernemer

07 sept 2020

Heb je altijd al eens willen investeren in HEMA? Dan is dit je kans! Stichting HENA (Het Enige Nederlandse Alternatief) heeft maandag de fondsenwervingscampagne ‘KoopdeHEMA’ gelanceerd. Het plan luidt: zoveel mogelijk geld ophalen bij particuliere en professionele beleggers. Zijn er enkele miljoenen binnengehaald, dan worden deze in ruil voor aandelen aan de toekomstige eigenaren van HEMA aangeboden. Lees meer.

Fans van HEMA: laten we samen het bedrijf kopen – de Volkskrant

9 juli 2020

Klanten, werknemers en franchisenemers kunnen Hema ook kopen. Volgende week doen zij een bod, kondigen Mei Li Vos en anderen aan. Lees meer.

Buitenlandse investeerders voor Nederlandse bedrijven – BNR

6 juli 2020

Een investeringsmaatschappij uit Miami heeft zich gemeld als mogelijke overname-kandidaat voor Hema. Gaat om Flacks Group, die naar eigen zeggen 300 miljoen euro aan eigen vermogen heeft om te investeren. Dat schrijft de Telegraaf. Wat betekent het voor een bedrijf als een buitenlandse investeerder het overneemt? Wat kan het bedrijf of de overheid ertegen doen? – Luister de uitzending terug